Background Image
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Köttbullar
500 g köttfärs (blandfärs eller nötfärs)
1 liten gul lök, finhackad
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk sojasås
1 krm svartpeppar
1 tsk kryddpeppar
0,5 dl grädde
1 msk skånsk senap eller dijon
1 krm kanel
1 msk smör + lite rapsolja till stekning
Lingon
225 gram frysta lingon
1 dl strösocker
Sås
2,5 dl grädde
1 tärning kalvbuljong (eller oxbuljong)
0,5 tsk malen ingefära

Klassiska köttbullar med gräddsås

Här ett bra recept om du vill ha lite textur.

Cuisine:

Ingredients

  • Köttbullar

  • Lingon

  • Sås

Directions

Share

Många köttbullsrecept resulterar i en mjuk och nästan puréliknande konsistens, vilket kan kännas mer som barnmat än en riktigt smakrik rätt.

I detta recept har jag valt att ge köttbullarna mer textur genom att inte använda ströbröd och mjölk som bindemedel.

Det ger en fastare, mer köttig känsla som verkligen låter smakerna komma fram.

Här är ett recept på pressgurka!

Hemmagjord pressgurka

 

Visited 54 times, 1 visit(s) today

Steps

1
Done

Förbered lingonen

Blanda de frysta lingonen med sockret i en bunke och låt dem tina, så att sockret löser sig.

2
Done

Stek löken

Stek löken i lite smör tills den blir mjuk och genomskinlig. Låt svalna något.

3
Done

Koka potatis

Låt potatisen sjuda på låg värme.

4
Done

Blanda smeten

Lägg färsen i en stor skål. Tillsätt lök, ägg, salt, peppar, kryddpeppar och en gnutta kanel. Blanda försiktigt men noggrant – knåda inte för mycket!

5
Done

Forma och stek köttbullarna

Fukta händerna med kallt vatten och rulla små bollar (ca 2–3 cm i diameter).
Hetta upp smör och lite olja i en stekpanna. Stek köttbullarna i omgångar på medelhög värme, rulla dem i pannan så att de får fin färg runtom. Det tar ca 5–7 minuter per omgång.

6
Done

Såsen

Koka upp grädden med en buljongtärning i spadet från stekningen. Krydda med ingefära och salt och peppar efter smak.

7
Done

Servering

Servera köttbullarna med potatis, sås och rårörda lingon och pressgurka för en riktig svensk klassiker!

Bon appetit!

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

previous
Kronärtskockor med citronsmör
next
Svensk pannkaka – klassiskt grundrecept
previous
Kronärtskockor med citronsmör
next
Svensk pannkaka – klassiskt grundrecept
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here